Szeretné megtudni hogyan kell az olívaolajat kóstolni
Finomítson ízlelésén az alábbi extra szűz olívaolaj kóstolási útmutató segítségével:
1. lépés
VÁLASSZA KI A MEGFELELŐ POHARAT
Jó tudni, hogy a szín nem befolyásolja a minőséget az olívaolaj aromáinak, ízeinek kóstolásakor . A hivatásos kóstolók kék színű poharat használnak, hogy a szín ne térítse el őket.
2. lépés
TÖLTSÖN MINTÁT
Töltsön 2 kanál extra szűz olívaolajat poharába (használjon könnyen tisztítható borospoharat vagy kisebb műanyag poharat).
3. lépés
MELEGÍTSE FEL A POHARAT
Az olívaolajat melegítse fel azáltal, hogy a pohár köré helyezi kezét és a poharat forgassa úgy, hogy az olívaolaj a pohár falára tapadjon.
4. lépés
AZ OLÍVAOLAJ SZAGLÁSA
Lélegezze be az aromákat. Mit érezhet Zöld, érett, gyümölcsös, diós vagy föld illatú? Jegyezze le benyomásait, hogy összehasonlíthassa azokat a többi olívaolajnál tapasztalttal.
5. lépés
OLÍVAOLAJ ÍZLELÉSE
Kortyoljon megfelelő mennyiségű olívaolajat és hagyja az aromákat, hogy elárasszák a nyelvét. Lélegezzen lassan, hogy az olívaolaj ízei felszabadulhassanak . Csukja be száját. Lélegezzen orrán keresztül. Nyeljen le kis mennyiségű olívaolajt és jegyezze le az ízeket/benyomásait. Jegyezze azokat a helyeket a nyelvén, ahol ízeket érzett.
ÍZLELÉSI HELYEK:
Édes: a nyelv hegye
Sós: a nyelv felső szélei
keserű/savas: a nyelv oldalai
Savanyú: a nyelv hátsó része
6. lépés
ÉREZZE AZ ÍZEKET
Milyen aromákat érez?—Citrom? Alma? Paradicsom? Dió? Füvek? Fűszerek? Érzi a keserűséget? Érzi a csípősséget torkában?
7. lépés
JEGYEZZE LE BENYOMÁSAIT
Figyeljen az ízek komplexitására! Kiegyensúlyozottak? Valamelyik erősebb a többinél? Kattintson az alábbi hivatkozásra és töltse le a kóstolólapunkat. Erre elkészítheti jegyzeteit!
8. lépés
ÖBLÍTSE KI SZÁJPADLÁSÁT
Újabb olívaolaj kóstolása előtt öblítse ki szájpadlását. Egyen egy kis zöld almát ill. igyon szénsavas vagy szénsavmentes ásványvizet. Hagyja a szájpadlását pihenni 15 különböző típusú olívaolaj kóstolása után, hogy az ízlelési képességei ne gyengüljenek.