Szeretné megtudni hogyan kell az olívaolajat kóstolni

Finomítson ízlelésén az alábbi extra szűz olívaolaj kóstolási útmutató segítségével:

1. lépés

VÁLASSZA KI A MEGFELELŐ POHARAT

Jó tudni, hogy a szín nem befolyásolja a minőséget az olívaolaj aromáinak, ízeinek kóstolásakor . A hivatásos kóstolók kék színű poharat használnak, hogy a szín ne térítse el őket.

 

2. lépés

TÖLTSÖN MINTÁT

Töltsön 2 kanál extra szűz olívaolajat poharába (használjon könnyen tisztítható borospoharat vagy kisebb műanyag poharat).

 

3. lépés

MELEGÍTSE FEL A POHARAT

​Az olívaolajat melegítse fel azáltal, hogy a pohár köré helyezi kezét és a poharat forgassa úgy, hogy az olívaolaj a pohár falára tapadjon.

4. lépés

AZ OLÍVAOLAJ SZAGLÁSA

Lélegezze be az aromákat. Mit érezhet Zöld, érett, gyümölcsös, diós vagy föld illatú? Jegyezze le benyomásait, hogy összehasonlíthassa azokat a többi olívaolajnál  tapasztalttal.

5. lépés

OLÍVAOLAJ ÍZLELÉSE

Kortyoljon megfelelő mennyiségű olívaolajat és hagyja az aromákat, hogy elárasszák a nyelvét. Lélegezzen lassan, hogy az olívaolaj ízei felszabadulhassanak . Csukja be száját. Lélegezzen orrán keresztül. Nyeljen le kis mennyiségű olívaolajt és jegyezze le az ízeket/benyomásait. Jegyezze azokat a helyeket a nyelvén, ahol ízeket érzett.

ÍZLELÉSI HELYEK:

Édes: a nyelv hegye
Sós: a nyelv felső szélei
keserű/savas: a nyelv oldalai
Savanyú: a nyelv hátsó része

6. lépés

ÉREZZE AZ ÍZEKET

Milyen aromákat érez?—Citrom? Alma? Paradicsom? Dió? Füvek? Fűszerek? Érzi a keserűséget? Érzi a csípősséget torkában?

7. lépés

JEGYEZZE LE BENYOMÁSAIT

Figyeljen az ízek komplexitására! Kiegyensúlyozottak? Valamelyik erősebb a többinél? Kattintson az alábbi hivatkozásra és töltse le a kóstolólapunkat. Erre elkészítheti jegyzeteit!

8. lépés

ÖBLÍTSE KI SZÁJPADLÁSÁT

Újabb olívaolaj kóstolása előtt öblítse ki szájpadlását. Egyen egy kis zöld almát ill. igyon szénsavas vagy szénsavmentes ásványvizet. Hagyja a szájpadlását pihenni 15 különböző típusú olívaolaj kóstolása után, hogy az ízlelési képességei ne gyengüljenek.